lördag 30 juni 2012

Det dukade bordet


Mitt andra nummer som inredningsskribent för Umeåguiden har nu passerat tryckpressarna och som sommartema valde jag Det dukade bordet. Ett av mina tips är porslinsfärg som är ett billigt och roligt sätt att piffa till basporslinet. Här har jag använt mig utav en porslinspenna från Panduro och målat konturerna av en tepåse och en mustasch på fri hand. Efter man har målat låter man det lufttorka ett dygn för att sedan fixera en halvtimma i vanlig ugn på 150 grader så håller det för maskindisk. Mer inspiration att måla med porslinsfärg hittar du här och här och klickar du på bilden nedan kan du läsa hela min artikel.


Men idag har bordet lyxigt nog dukat sig självt. När jag slog upp mina blågröna i morse så möttes jag av en vägg av regn och träd som vek sig i vinden så hela lilla familjen gjorde en spontanutflykt ner till Övik och Paradisbadet. Hämtmat från lokala Thairestaurangen och en stor påse lösviktsgodis från Candy Corner på det och det blev en supermysig familjedag vädret till trots!

Nej nu ska jag försöka få en sockerspeedad 4åring i säng som dessutom somnade i bilen på väg hem - wish me luck...

fredag 29 juni 2012

Saft på svartvinbärsblad


Den här saften väcker härliga barndomsminnen hos mig. Saft gjord på bladen från svartvinbärsbusken, en saft som nästan är helt genomskinlig och med en smak som påminner om fläder. En underbar törtsläckare, lätt att göra och man kan få saft tidigt på våren långt innan bären hunnit mogna.

Så här gör du:

2 liter svartvinbärsblad tätt packade
1-2 kg strösocker (beroende på hur söt du vill ha din saft)
2 liter vatten
3 ekologiska citroner
50g citronsyra

Skölj bladen väl och lägg dem i en stor rostfri bunke alternativt en stor glasburk med lock. Borsta och skölj citronerna, skär dem i tunna skivor och lägg ner tillsammans med bladen. Koka socker och vatten till en klar lag, tillsätt citronsyran. Häll lagen över bladen. Rör om och låt kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylen eller i en kall källare. 



Efter fem dygn är det dags att sila saften för att sedan hälla upp den på väl rengjorda flaskor. Den håller ett par veckor om den förvaras i kylskåp men vill man spara längre kan man frysa in i halvfulla plastflaskor och ta fram vid behov. Ett annat husmorsknep är att ställa de välfyllda glasflaskorna med saft i kokande vatten, när saften blivit upphettad och börjar rinna över kanten sätter du dit korken och när saften sedan svalnar bildas ett vakuum vilket gör att saften konserveras ytterligare.


Ett par färska svartvinbärsblad i tekoppen är också riktigt gott!  

Translation: My homemade blackcurrant leaf lemonade. 

torsdag 28 juni 2012

En egen Lilla Gubben


Brr bara 14 grader här hos oss idag - det är ju heelt galet! Men men inte mycket annat att göra än att gilla läget och försöka vända det obefintliga sommarvädret till något positivt. Nu kan vi ju i alla fall gneta på med stenläggningen utan att känna att vi går misste om härligt strandhäng. Med 30 kvadrat knackat och klart ska vi verkligen unna oss att släppa allt för en heldag på stranden. Så fort det bara kommer en varm dag vill säga. Idag däremot var det fleecejacka, mössa och vantar som gällde så jag och barnen åkte till stallet och tog med oss en pigg liten shettis på en långtur genom byn. 


Lilla T var bra sugen på att J skulle bygga en hage och ett stall så att Donna skulle kunna bo med oss här hemma på gården. Men där blev det ett tydligt nej från J =) -Men mamma, då kan vi ju bara låta henne bo i min lekstuga som Lilla Gubben gör. Ja tiden får utvisa om det blir några hästar i familjen men för nu så nöjer vi oss med att få låna. 

onsdag 27 juni 2012

Welcome to the Circus

Ja just nu är det verkligen cirkus här hemma. W är överallt. Hela tiden. I 190knyck. En duracellkanin på uppåtchack. Kastar han inte glas från diskmaskinen i klinkergolvet, dansar på matbordet, ramlar från stolar, kraschar blomkrukor eller skurar köksluckorna med toaborsten så testar han min reaktionsförmåga genom att sprinta rakt mot vår branta slänt utan minsta tanke på att stanna och diverse andra dödsstunts. Och lilla T hon går numera under namnet Lotta på Bråkmakargatan, tar sig stooora friheter och utflykter och har hittat sin alldeles egen Tant Berg att rymma till. Byter kläder en så där fem sex gånger om dagen gör vår lilla lotta också. En utmaning att kanalisera deras energi rätt minst sagt. Och på toppen av det allt stenmjöl J drar in som gör att golven känns som sandpapper. 

Ja welcome to the It's a house circus! Special performances every day!

Är ruggigt sugen på att beställa en egen cirkusposter!

tisdag 26 juni 2012

Tävling med Nordic Design Collective


I samarbete med Nordic Design Collective kan jag idag bjuda er på en härligt sommargrön tävling. Hos Nordic Design Collective som är Sveriges motsvarighet till Etsy hittar du handplockade produkter från en rad spännande nordiska formgivare. I potten ligger en illustration från Axel&Berg (värde 350 kr), en bricka med spetsduk från Brusewitz Design (värde 395 kr) och ett armband Trassel i valfri färg från Erika Tubbin (värde 349 kr). Allt du behöver göra för att delta är att svara på dessa frågor i kommentarsfältet. Har du ingen blogg går det lika bra att bara ange din mailadress. Tävlingen avslutas den 3/7 kl 24.00 . 
Lycka till!

1. Vilken är din favoritformgivare på Nordic Design Collective, motivera kort varför.
2. Vilken typ av produkter skulle du vilja se mer av?


Tävlingen är avslutad! Vinnare meddelas inom kort!

Ev. vinstskatt betalas utav vinnarna. De tre vinnarna utses av Nordic Design Collective.

Translation: Giveaway for my Swedish readers.

måndag 25 juni 2012

Kall skaldjurspaj


Receptet på skaldjurspajen jag gjorde till midsommar har efterfrågats och det ska ni självklart få. Förutom till midsommar passar den utmärkt som tillbehör på kräftskivan.

Pajdeg
150g smör 
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl riven ost
3msk vatten

Fyllning
5dl crème fraiche
250g räkor
100g crabsticks
1 röd lök
peppar
dill

Garnering
150g kräftstjärtar
stenbitsrom
3 ägg
färsk dill
1/2 citron

Så här gör du: 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till degen, tryck ut i pajformen, nagga och grädda mitt i ugnen 10-15 min tills skalet blivit gyllenbrunt. Låt kallna. Hacka under tiden löken och dillen fint. Skär räkorna och crabsticksen i mindre bitar. Blanda med crème fraiche och fördela i det avsvalnade pajskalet. Garnera med kräftstjärtar, ägg, rom, citron och dill.

söndag 24 juni 2012

Midsommar


Vem hade vågat hoppas på en väderjackpot? Inte jag i alla fall. Men vi fick riktigt kalasväder i dagarna tre, vindstilla, varmt och inte ett moln, nästan lite för bra för att vara sant. Tre riktiga toppendagar ute på svärföräldrarnas båt med mycket strandhäng och båtåkning gjorde gott för själen. 


Många dopp och mycket bus.


Kusinerna i matchande pippiklänningar på obligatorisk spiggjakt. 


Skatterna och jag sitter i solen på akterbryggan och hejar på när min J leker av sig på wakeboard och även jag har lite skön träningsvärk efter årets första wakeboardtur. Har ni inte prövat ännu så kan jag verkligen rekommendera er att göra det - det är en underbar känsla. 


Jag är fortfarande mätt efter alla godsaker vi frossat i oss; jordgubbar, glass, rabarberpaj, tårta, sill, färskpotatis, skaldjurspaj, grillat och inte att förglömma svärmors båtfrukostar som är i klass med vilken hotellbuffé som helst.


 Inte minst har jag njutit av att vaggas till sömns till vågornas kluckande och att vakna upp till en utsikt som tagen från en Grumme-tvättsåpa-reklam genom kojfönstret.

Denna midsommar kommer jag att kunna leva på länge, länge!

Translation: Pics from our Midsummer in the Swedish archipelago. 

torsdag 21 juni 2012

Hundkex - en tankeställare


Har ni tänkt på hur oerhört vackra hundkex är? De är så skira och gracila och skulle kunna säljas dyrt hos floristerna. Men eftersom de växer som ogräs och hittas i var och varannan dikeskant ägnar många dem inte en andra tanke. Synd på så vackra blommor. 
Känner ni till Joshua Bell experimentet som Washington Post gjorde 2007?  Det brukar cirkulera runt via mail och facebook med jämna mellanrum och med rätta, det är en sådan viktig tankeställare. Joshua Bell, en av världens bästa musiker, spelade inkognito i tunnelbanan och av de 2000 människor som passerade fick han mest uppmärksamhet av en treårig pojke. De flesta andra lyfte inte på blicken. Ja frågan är alltså om vi verkligen ser och uppskattar det vackra runtom oss? Jag vet att jag har en bra bit kvar men att bloggandet har gjort mig så mycket bättre på det. 


Bättre på att fokusera på det vackra även när golven är täckta av stenmjölsdamm och leksaker ligger spridda överallt. 


Ett hundkex fick även gästspela i min munblåsta damejeanne som jag hade turen att hitta uppe på vår vind. I en perfekt mintgrön nyans och allt. Lycka!


Ett annat fynd jag gjort bland det "skräp" som förra ägaren lämnade efter sig är de gamla originalfönstren till huset. Nu står en utav karmarna, naken, nött och sargad med en historia att berätta, på byrån i hallen.

Med denna djupa lilla utsvävning vill jag också passa på att önska er alla en riktigt riktigt skön midsommar! 

Translation: Cow parsley - such a beautiful plant! Have you taken time to appreciate it?

Gatsten - del 3


Nu har vi börjat knacka oss fram åt andra hållet, bort mot verandan. På den här sidan av huset har vi valt en böljande form på gången som blir en fin kontrast till husets raka linjer. Mellan huset och stengången ska jag anlägga en rabatt och min hjärna går just nu på högvarav hur jag ska få till det. Det stora huset och den höga grunden kräver lite höjd i planteringarna men takras på vintern ställer till det en del. Dessutom är det skugga större delen av dagen förutom ett par timmar på eftermiddagen vilket begränsar urvalet en aning. Dessutom bor vi på gränsen mellan zon 5 och 6 vilket begränsar urvalet ytterligare. En utmaning men det ska nog gå! 



Som kantstöd in mot den blivande rabatten ska vi mura upp en låg mur av storgatsten och som kant ut mot gräsmattan väljer vi helt enkelt ut de allra största smågatstenarna. Vid första anblicken ser alla stenar likadana ut men snart inser man hur olika de faktiskt är och det gäller att lägga rätt sten på rätt plats.


En sak är i alla fall säker - 25 ton sten gör att vi inte behöver besöka något gym i sommar heller =)

Translation: Our work with the garden paths continues.



onsdag 20 juni 2012

Min västerbottenssill


Tidigare åt jag sill mest för att det är tradition och stämning men utan att tycka att det var särskilt gott. Men så inför vår första jul i huset så tänkte jag att det måste väl ändå gå att laga en sill som även jag och andra sillskeptiker tycker är god. Jag letade runt och hittade Monika Ahlbergs recept på västerbottenssill som jag modifierade en aning och nu har min västerbottenssill blivit en uppskattad tradition till både jul och midsommar och äts även av de mest sillskeptiska i sällskapet.

Min västerbottenssill:

1 paket 5 minuterssill (240g avrunnen vikt)
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl riven Västerbottensost
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk senap
finhackad dill
cayennepeppar
salt och peppar

Låt sillen rinna av och skär den sedan i små bitar. Hacka rödlöken och lite dill fint och blanda med majonnäs, yoghurt, riven Västerbottensost och senap. Pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Blanda till sist ner sillen häll upp i en snygg burk och låt sillen stå och dra i kylen några timmar så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.

Skaldjurspajen gör jag först på fredag men vill ni ha receptet redan nu så hittar ni det här.

Translation: Pickled herring is a Swedish tradition that I never really have enjoyed. Until I made my own recipe. Now I can finally enjoy this tradition!


Inspiration till midsommar!


Två dagar kvar till midsommar och lite inspiration inför dukningen kanske kan vara av intresse. Mia med fina bloggen The Super Ordinary har lindat lite grovt snöre runt ett par fina glasflaskor. Enkelt men supersnyggt! Snabbt fixat dessutom. Hade jag varit ansvarig för dukningen så skulle jag gärna ha spunnit vidare på det här temat men vi firar traditionsenligt midsommar ute på svärföräldrarnas båt och blir bortskämda. Skönt. Mycket skönt. Men jag kanske får chansen att duka upp till kräftskiva i stället. Flaskorna är annars finfina som gå bort presenter med lite hemkokt saft eller egenkryddad snaps. Men att åka ut till båten helt tomhänt känns inte aktuellt så min populära västerbottenssill, en skaldjurstårta och färska jordgubbar får bli mitt bidrag till midsommarbuffén. Återkommer med recept i eftermiddag. 

Translation: Easy DIY bottles by The Super Ordinary.

tisdag 19 juni 2012

Triplex - en lampklassiker



Foto: Mackapär

Triplexlampans pånyttfödelse är redan mycket ombloggad. Och med rätta. Det är en fantastiskt vacker lampa, en designikon, ett stycke svensk ingenjörskonst. Triplex designades redan 1919 av JP Johansson, en av Sveriges stora uppfinnare som uppfann både skiftnyckeln och piprensaren. Drygt 80år senare förälskade sig Ulrika Kullenberg med fina bloggen Mackapär och hennes man Robert i lampan men hade svårt att få tag på en Triplex i bra skick och då föddes idén och drömmen att återuppta tillverkningen. Och nu är lampan moderniserad och i produktion igen i Mackapärs regi. Och ja min önskelista utökades just med en svart tvåarmad Triplex. 

Translation: A Swedish design classic is reborn - the Triplex lamp has been brought back to life by Mackapär

måndag 18 juni 2012

Smågatsten it is!


J knackar gatsten för glatta livet och visst tar det sin lilla tid men det blir såå snyggt. Det känns så gediget. Så äkta. Så vackert. I am in love. Passbitarna (dvs de bitar som måste klyvas för att passa in) ska på plats och stenmjöl ska borstas ner mellan springorna men redan nu, oh my vilket lyft efter att ha levt med lastpallar framför bron i dryga tre år.


Lille W tokgillar också. Till skillnad från det vassa bärlager som legat på gångarna sedan i fjol så är gatsten mjukt och skönt att springa på för små barnfötter. I somras grävde vi ut gångarna till frostfritt djup, fyllde på med sand och bärlager, vägde in rätt lutning och paddade flera vändor. Sedan fick vintern göra sitt och nu har vi paddat igen och fyllt på med ett par cm stenmjöl. Och nu knackas sten för sten ner med gummiklubba - ett tetris i jätteformat som J kallar det. Det gäller att vrida och vända på varje sten så att de passar optimalt med varandra och ingen sten är den andra lik. Ett par handskar och en gummiklubba har redan fått sätta livet till och fler lär det nog bli misstänker jag. Efter att ha provat oss fram med olika mönster så föll valet på bågsättning. För att få till en jämn förstabåge tog vi hjälp av ett VP-rör och sedan har vi utgått från den bågen. Vi sätter stenarna tätt och i tegelförband, dvs så att de överlappar varandra. Ja det var lite om hur vi gjort och tänkt. Har ni frågor så shoot!

Tre stenpåsar tömda. Sjutton to go. To be continued!

Translation: Right now we are spending our days laying cobblestone on our garden paths. 




söndag 17 juni 2012

Bookbinders Design + Mini Empire


Jag förälskade mig som ni kanske minns i Jenny von Döbelns illustrationer nere på Formex i början utav året och när sedan en förhandstitt på nya designsamarbetet mellan Bookbinders Design och Jenny von Döbeln/Mini Empire damp ner i brevlådan för ett tag sedan blossade kärleken upp på nytt. Det är något magiskt och rofyllt med de små djuren som jag bara älskar och tillsammans med den lyxiga vävramen träffar den mig rakt i hjärtat. Ramen matchar förövrigt den mintgröna möbeln i Ws rum nästan läskigt väl. Kollektionen heter Dalecarlia, som är engelska för Dalarna och innehåller posters i två storlekar, fina vikta kort och magnetiska bokmärken och kommer att dyka upp i Bookbinders butikerna den 25:e juni och i webshoppen redan i morgon. Spana in säger jag!


Vi har verkligen inte mycket kvar att fixa på Ws rum innan jag kan börja inreda men så länge vädret tillåter utomhusarbete så är det stenknackning vi ägnar oss åt. Helhjärtat. I snigelfart. Men det kommer nog en regnig dag snart och då ska jag måla, måla, måla för att kunna hänga upp posters, krokar och annat piff som ligger startklart och väntar.

Translation: New collaboration between Bookbinders Design and Jenny von Döbeln/Mini Empire. 

lördag 16 juni 2012

Läskande sommardrink


I kväll har vi haft goda vänner här på grillmiddag och till fördrink bjöd jag på en läskande dryck gjord på ingefära och rabarber - en kombo som gifter sig mycket väl. Passar perfekt en varm sommardag! 

Så här gör du:

Skär 3 stjälkar rabarber i små bitar. Skala och riv 2cm ingefära fint på rivjärn. Lägg allt i en liten kastrull, häll på vatten så att det precis täcker, rör ner en knapp dl strösocker, koka upp och låt koka 5-10 min. Sila av vätskan och låt svalna. Bottna glasen med ca 2 msk och fyll på med alkoholfri päroncider eller mousserande vin.

torsdag 14 juni 2012

Annorlunda sänggavel

Foto: H&M Home

 Efter en dag med flera givande möten om bloggens och mitt företags framtid, en shoppingrunda på stan, grillkväll och ett första litet uppvärmningskvällspass med stenläggning ska det bli galet skönt att krypa ner i en renbäddad säng!

Vad vi ska hitta på för säng till lille W när det blir dags att sluta med spjälsäng har jag inte riktigt bestämt ännu. Sparade den här bilden i inspirationsmappen och blev sugen på att göra något av korrugerad plåt men jag är rädd att det blir svårt att få bort alla vassa kanter. Snyggt var det i alla fall!

Translation: Lovely idea to make a head board out of corrugated metal.

onsdag 13 juni 2012

Semestern är räddad!


Idag anlände 25 ton gatsten från S:t Eriks hem till oss så nu är semestern räddad! Av säckarna att döma skulle man kunna tro att vi ska täcka in hela tomten med sten men det är faktiskt "bara" trädgårdsgångarna och en låg mur av storgatsten runt en rabatt. Valet föll på gatsten i granit eftersom det är tidlöst och ger ett exklusivt och mjukt intryck och de organiska formerna blir en fin balans mot de kantiga linjerna på vårt hus. Redan i fjol gjorde vi underarbetet, grävde ut till frostfritt djup och fyllde på med bärlager som nu har fått ligga till sig över vintern. 


Som vanligt ska vi göra jobbet själva men med S:t Eriks expertis i ryggen och visst kommer det att ta ett par timmar att få alla stenar på plats men vi går in i detta projekt fulltankade med samma energi som lille W. Äntligen ska lastpallarna framför entrén bort! Som jag har längtat! Nu kör vi!

tisdag 12 juni 2012

På vår farstukvist


Ja på vår farstukvist har en vit trädgårdssoffa kommit på plats och vår stora bro blev genast lite mysigare. Taket är förstärkt och förberett för en amerikansk porch swing, men tills vi tar oss tid att hänga upp soffan så står den ganska fint bara som den är.


I de stora svarta krukorna har jag satt silvernjurvinda, gråsvingel (?), fylld vit marguerit (?) och salvia i bakkant. Allt inhandlat på Blomstertorget där de hade en massa fina sommarblommor.


Ett gäng fjärilslavendel (åh vad jag älskar lavendel) tillsammans med nya favviskudden från EM. I sommar har jag tänkt försöka ta mig tid att läsa ett par spanska deckare för att hålla igång språket. Vi får väl se hur det går med de planerna för på dagarna är det full rulle och när jag väl lyckas övertala mig själv att krypa i säng så är jag oftast så trött att jag somnar efter ett par sidor.... Men lilla T har nu efter ett halvårs uppehåll börjat vilja höra spanska godnattsagor igen till min stora glädje. Jag vill så gärna ge mina barn lite gratisspråk när jag har möjlighet men det ska så klart vara på deras villkor.

Och på tal om på barnens villkor så har jag fått flera frågor om när och var jag sitter och bloggar och jag har min blogghörna i barnens lekrum på nedervåningen för att snabbt kunna varva små stunder vid datorn med att vara lekmamma. Just nu har jag en kvällspigg liten W bredvid mig, dansar loss till Vipp-på-rumpan-affärn, blåser magpruttar och leker titt-ut mellan varven. Skulle jag sitta och vänta på en sammanhängande tid i lugn och ro skulle jag nog få vänta flera år =)

Translation: A new sofa has landed on our front porch. 

måndag 11 juni 2012

Nässelvatten


Idag har vi haft en riktig trädgårdsdag hela familjen. Lille W och J har klippt gräset och lilla T och jag har sått fröer och planterat ut sommarblommor. Men när det blev dags att öppna hinken med nässelvatten övergav min lilla hjälpreda mig och jag förstår henne för det luktar inte mumma. Men växterna älskar det. Gratis och miljövänligt är det också och nässelvatten innehåller mycket kväve och kisel som stärker växtcellerna och gör dem motståndskraftigare mot svampsjukdomar.

Nässelvatten gör jag genom att plocka en stor hink full med brännässlor, gärna små späda om det finns. Sedan fyller jag upp hinken med vatten, sätter på locket och låter den stå en vecka. Därefter silar jag bort resterna av nässlorna, slänger dem på komposten och späder ut nässelvattnet med vatten, ca 1 liter nässelvatten på 10 liter vatten. Är man otålig kan man klippa sönder nässlorna innan man lägger dem i hinken och röra runt då och då så påskyndas nedbrytningen. 


Gult är en färg som jag inte vill ha i min trädgård och ändå visar jag er en bild på ett gäng gula tulpaner. Vita Sapporo var vad jag köpte men detta var vad som kom upp, snacka om besvikelse. Men det är mina allra första tulpaner så jag gläds åt dem i alla fall, färgen till trots. I bakgrunden syns ett annat av våra projekt idag nämligen att göra en kiosklucka på kortsidan av lekstugan, to be continued.

söndag 10 juni 2012

Badrummet före & efter


En ny före/eftervinkel från badrummet. Vår badrumsmöbel får jag många mail om och det är egentligen en buffé som vi har tagit av benen på och hängt på väggen i stället. Funkar ypperligt och är betydligt billigare än en badrumsmöbel. Då vi inte hittade någon spegel i lämplig storlek och modell så måttbeställde vi spegelglaset hos glasmästaren och byggde ramen själva. Två av många lösningar i huset där vi sparat in pengar utan att ge avkall på vad vi vill ha. Så dagens tips; fastna inte i standardlösningarna!

Translation: Before and after from our bathroom.

lördag 9 juni 2012

Frukost på säng


Jag vaknade före resten av familjen i morse och hann bjuda sambon på en uppskattad frukost på säng innan jobbet. 


En liten hälsning och nybryggt kaffe i finaste muggen som lilla T gjorde till J i födelsedagspresent. Hon har ritat sin huvudfoting med en porslinspenna och efter lufttorkning och härdning (30min, 150° i vanlig ugn) så håller färgen för maskindisk. Mer inspiration till att måla på porslin hittar du här.


Vi hinner normalt sett inte läsa tidningen på morgonen men när man själv är med och gör piruett på studsmattan måste man ju faktiskt läsa =)

Translation: Breakfast in bed + coffe in mug painted by our daughter + large article about our renovation in the newspaper = a great way to start the day!

Annonser: