onsdag 27 juli 2011

Mojito




Mojiton som är Cubas nationaldrink skapades utav slavarna redan på 1800-talet men gjordes internationellt känd via den mytomspunna baren la Bodeguita del Medio och Ernest Hemingway på 40-talet. Var namnet kommer ifrån tvistar man om men en trolig förklaring till denna törstsläckande drycks namn är att det kommer från spanskans 'mojado' eller 'mojadito' som är ord för blöt/fuktig. Det är helt klart en av mina favoritdrinkar så här i sommartider och väcker många härliga minnen från min tid i Sydamerika.

Så här gör jag mina Mojitos:

Först gör jag sockerlag genom att koka upp 1dl socker i 2dl vatten, när sockerkristallerna lösts upp är det klart. Jag låter det kallna och mortlar under tiden ett knippe mynta. Sedan tillsätter jag 2cl sockerlag och klyftor från en halv lime per person och mortlar lite till för att få fram smakerna ordentligt. 

 Myntan kan variera kraftigt i styrka så smaka av och känn om balansen mellan mynta och lime faller dig i smaken, fyll annars på med mer mynta. Häll sedan blandningen i ett glas, fyll på med is och toppa med ca 4cl ljus rom Havana Club (uteslut bara detta om du vill ha en alkoholfri drink) och Ramlösa original eller annat bubbelvatten utan smak, garnera med limeklyftor och myntablad. Hel eller krossad is är en smaksak, i originalet används hela isbitar. Nackdelen med krossad is är att det smälter snabbare och späder då ut smaken.

Myntan har jag tillsammans med persilja, timjan, oregano, citronmeliss och rosmarin i en zinkbalja på verandan, lättåtkomligt och mysigt! Det finns många sorters mynta men min favorit är den Marockanska som dessutom är härdig här hos oss i zon 5/6. Man får dock tänka till var man planterar den då den sprider sig snabbt med utlöpare och kan invadera hela kryddlandet.

måndag 25 juli 2011

Köksträdgården


Som utlovat kommer här en bild på utsikten uppifrån den nybyggda balkongen. Älvsutsikt har vi som ni kan se även här och precis nedanför balkongen breder min köksträdgård ut sig. Jag tror faktiskt att lilla T är lika förtjust i den som som jag, hon är där mest hela tiden och mumsar i sig jordgubbar, smultron, morötter och sockerärtor. Hon har fått vara med mig i allt från sådd till ogräsrensning och skörd, därför växer det också sallad i gångarna och en och annan ofärdig morot har blivit uppdragen då hon rensat ogräs men hon lär sig snabbt!


En utav hennes favoriter just nu är sockerärten 'De Grace' som är mycket god att äta direkt som den är.



 Squash är perfekt för barn att odla, fröerna är stora, plantorna stadiga redan från början och slutresultatet är härligt stora frukter. Jag hade kvar ett par fröer från fjolårets påse 'Black Beauty' och eftersom jag var nöjd med dem så det blev samma sort i år.


Sallat har jag ägnat en hel bädd åt och i den växer bland annat huvud- och isbergssallad och denna baby leaf sallat som jag gillar eftersom den är god både på våren och nu mitt i sommaren och snygg att göra sallad av.



Bataviasallat 'Lollo Rossa' är snart redo att ätas och kommer att få ersätta ruccolan och spenaten som vi kunde njuta av i våras men som nu på sommaren inte vill ta sig, någon annan som har samma problem?


Kålrabbi 'Delikatess Weiser' som snart ska kokas och lagas mos på tillsammans med egen potatis, kålrot och morot till lille Ws smakportioner. Känns underbart att kunna erbjuda honom egenodlade ekogrönsaker! Salt ska man så klart undvika men färska örter så som basilika, timjan och oregano kan man stoppa i maten även till de minsta. Någon vänlig själ som kan svara på vad det är för fläckar vissa kålrabbi har fått?


I köksträdgården har jag också sommarblommor och efter förra sommarens totalt misslyckade direktsådder har jag i år förodlat inne och nu blommar sommarmalvan 'Silver Cup'.


 Rosenskäran bildar en härlig skog men har inte börjat blomma ännu.

 Zinnia 'Sunbow Purple'.

Luktärt 'Twilight' doftar ljuvligt.


 Ingen sommarblomma men jag måste ändå visa för jag är så lycklig att jag lyckades övervintra mina svarta stockrosor som nu står i knopp. Ser ni spindeln?


I köksträdgården har vi såklart också jordgubbar i massor. Jag hade ju som ni kanske minns planer på att bygga ett skydd för jordgubbarna av hönsnät men då vi har jordgubbar i hela den yttre bädden blev det ett projekt som kändes omotiverat tidskrävande i nuläget och det blev bara ett vanligt nät, men ett mörkgrönt istället för de hemska blå. Däremot har några bekanta som har ett lite mindre jordgubbsland nappat på idéen.


Och så här fint blev det! Vad har ni för favoriter i trädgårdslandet?

söndag 24 juli 2011

Gårdshuset - före och efter



När vi köpte huset 2006 stod den här gamla ladugården på tomten.

Eftersom den inte var i något skick att bevara tog vi in offerter för vad det skulle kosta att riva den, men när billigaste offerten landade på 50 000kr så bestämde vi oss att ägna stora delar av den sommaren åt att riva på egen hand. Ni som följt mig sedan starten kanske minns storyn men jag drar den igen för er andra och med lite nya bilder. 
Det var ett tungt och skitigt jobb, kobåsen som stått tomma i över 20 år var inte ens utstädade...
Och höet låg kvar på skullen.

Det blev mängder av skrot att forsla bort, närmare bestämt 30 lastbilslass och minst lika många släpvagnslass...
 Men tillslut var den borta! 
Den lilla timmrade delen sparade vi ett tag för att ha som förråd.



Följande vår började vi gräva ut och gjuta en grund för ett gårdshus med garage.
Vi valde att, efter egna ritningar, bygga ett lösvirkeshus med garage på bottenvåningen och plats för en gästlägenhet på övre plan. Anledningen till varför vi började "i fel ände" och byggde garaget före vi började med boningshuset är att huset var ett hyreshus då vi köpte det och vi lät hyresgästerna bo kvar två år (till maj 08) för att hinna bygga upp en renoveringsbuffert. Så här i efterhand kan jag säga att det går 1000 gånger snabbare att bygga nytt än att totalrenovera ett gammalt hus!!!
Trots att vi byggde nytt ville vi ha gammal känsla så jag roade mig med att skrapa och måla åtta uppsättningar gamla fönster.
Här har vi alltså utgångsläget, 500 kvadrat fallfärdig ladugård.


Och så här ser det ut idag, taget ut exakt samma vinkel. Grannarna som tidigare stirrat rakt in i en ladugårdsvägg fick nu in så mycket ljus att de blev tvungna att köpa markiser =) Grusgången som går rakt igenom min köksträdgård leder fram till ett utrymme i garaget som just nu är allmänförråd men som ska bli min alldeles egna trädgårdsbod så småningom.



Nu när markberedningen och förberedelserna för marksten är klart runt hus och garage så kunde vi i fredags påbörja bygget av en trappa och balkong till övervåningen. Hur det ser ut där uppifrån får ni se imorgon, nu ska jag natta barnen och sedan hoppa i målarkläderna för nu är det ännu ett räcke som behöver pinnar...

torsdag 21 juli 2011

Växthus


Nu är balkongräcket på plats på framsidan, helt underbart skönt att äntligen kunna öppna upp och vädra! Bilden är tagen från balkongen bort mot grusgången som leder ut från groventrén till köksträdgården och platsen för mitt blivande växthus. I den här delen utav trädgården har vi valt att jobba med övervägande raka linjer och grus medan gångarna i resten utav trädgården och runt huset kommer beläggas med marksten och vara böljande för att mjuka upp husets strama formspråk. 

Min lilla fruktträdsallé består utav en Skuggmorell (körsbär) och äpplena Transparant Blanche, Rödluvan, Esters Päronäpple, Barnäpple och ett Ananas Kanel som fått ersätta Tunaplommonet som tyvärr strök med i vintras. Gropen till växthuset är just nu på 15 kvadrat men jag tror att jag ska gräva ut lite till för att få plats med ett på 20 kvadrat liknande detta underbara från Vansta Trädgård. Prislappen gör att vi, precis som med köket kommer att ge oss på att bygga ett på egen hand, när det blir av får vi se men jag njuter redan nu av bara tanken på allt härligt jag ska odla där för att inte tala om sena höstmiddagar i ett varmt och mysigt extrarum!

Victorian Lodge från Vansta Trädgård

tisdag 19 juli 2011

Kompost

Foto: Mississippi State University

Det blev visst ett blogguppehåll, igen... Så här på sommaren finns det så mycket annat som lockar mer än att sitta framför datorn. Därför ligger jag också efter med att svara på era mailfrågor. Nåväl, sen sist har vi tagit oss lite semester uppe i fjällstugan, skottat och paddat fyllnadsmaterial för glatta livet, målat om ytterdörrarna som blivit medtagna under renoveringstiden, mekat med båten och börjat gräva ut för orangeriet. Något annat som jag skulle vilja hinna med i sommar är att anlägga en trädgårdskompost för att kunna producera egen härlig kompostmylla. Eftersom jag är total nybörjare har jag finkammat nätet på information och läst den informativa boken Kompost av Gunnar Eriksson både en och två gånger. Detta är vad jag lärt mig:
Vad kan man lägga på trädgårdskomposten?
Ja: Ogräsrens, växtrester, löv, häckklipp, gräs, fallfrukt, vegetabiliskt hushållsavfall t ex potatisskal, kaffesump.
Nja: Kottar, kvistar, grenar. Bryts ner väldigt långsamt men kan vara bra för luftningen.
Nej: Sjuka växtdelar, ogräs som gått i frö, aska.


Hur funkar en kompost?
En kompost behöver värme, fukt och syre för att fungera. Värmen kommer då den energi från solen som en gång bundits i växterna frigörs. Är det torrt kan du behöva vattna, idealiskt är om kompostmassan känns som en nyöppnad säck köpejord. Utan syre går nedbrytningen långsammare och det luktar illa (ruttet). Torrt gräs, barr och torra löv gör komposten luftig. Det är viktigt att få balans mellan näringsrikt, lättnedbrytbart material (t ex färskt gräsklipp, fallfrukt) och näringsfattigt, svårnedbrytbart material (t ex torra löv och kvistar). Bakterier, mikroskopiska svampar och maskar gör grovjobbet och hittar själva till komposten om förutsättningarna är de rätta. Dela gärna stora växter i mindre bitar, då går processen snabbare. Färdig kompostjord är mums både som jordförbättring och att plantera i men räkna med att det tar två år innan kompostmyllan är färdig att användas.


Hur ska den placeras och utformas?
Förutom att tänka rent praktiskt och estetiskt så är en skuggig plats är att föredra då komposten annars lätt torkar ut. Om komposten står nära träd eller buskar är det klokt att gräva ner markduk på 30 cm djup under komposten för att förhindra att rötterna breder ut sig i komposten och suger ut näringen men ändå lämna fri passage för maskar.
En trädgårdskompost behöver varken lock eller botten, att bara lägga på hög funkar också men går långsammare då det lätt torkar ut, detsamma gäller nätbehållarna. Jag har tänkt bygga en kompost liknande den på bilden som jag ska olja och lasera precis som jag gjort med köksträdgården. Tryckimpregnerat trä vill jag undvika då jag vill kunna använda kompostmyllan i köksträdgården. Vad gäller storleken så kan man grovt räkna med 1 per 1000 kvadratmeter trädgård. Det är bra att dela in komposten i två fack eller fler, då det ena facket är fullt flyttar man över översta lagret till ett nytt fack och fortsätter där. För att lätt kunna tömma komposten är det smidigt med öppningsbara fronter, vi kommer att utgå från Beijers ritning.


Jag kan varmt rekommendera Gunnar Erikssons bok som är informativ, lättläst, pedagogisk och omfattande, att han hållit på med detta i över 40 år är tydligt! Förutom trädgårdskomposten behandlar den även hushålls- och latrinkomposten och är en perfekt hjälpreda för mig som ligger i startgroparna med att anlägga kompost.

Ni får gärna dela med er av era erfarenheter, jag är som sagt helt grön på det här med kompost!

fredag 8 juli 2011

American porch


Den här trappan är ett utav projekten som kom emellan och försenade lekstugebygget. Vi har använt oss av tryckat och det är ju lite grönt och tråkigt nu i början men till nästa sommar är det nog lika grått och fint som resten av trallen! 

Efter att ha levt med förbommade öppningar på verandan för att undvika tråkiga olyckor känns det nu så ofantligt skönt att äntligen ha en trappa ner på baksidan. En annan förbommad öppning är balkongdörren som leder ut från vårt sovrum då balkongen som ni ser fortfarande saknar räcke.


Men igår och idag har jag stått i skuggan under häggen och oljat och målat räckespinnar för glatta livet så snart kan vi få öppna upp balkongdörrarna!


Ett annat projekt som trängt sig före i kön är förberedelserna för att lägga marksten. J satt en maratondag från 08 till 23 med enbart korta avbrott för mat, så nu är halva tomten uppgrävd och vi har stora hål nedanför alla ingångar utom den på baksidan. Just nu lever vi väldigt farligt för enligt skruttan finns det både krokodiler och hajar i "vallgravarna".

 60 kubik fyllnadsmaterial ligger nu och väntar på att komma på plats, helgen är räddad =)

torsdag 7 juli 2011

Club Sandwich

 Idag gjorde jag Club Sandwich som är en stor sommarfavorit hemma hos oss och passar utmärkt en varm och härlig dag som denna. Här är mitt recept som räcker till fyra personer.

12 skivor bröd
3 kycklingfiléer (funkar lika bra med grillad kyckling)
2 paket bacon
2 avocado
2 tomater
2dl creme fraiche
1dl majonäs
1 liten rödlök
blandad sallad

Knaperstek bacon och låt rinna av på ett papper. Skär kycklingfilén i tunna skivor, pensla på lite soja, salta, peppra och stek den i lite smör. Blanda 2dl creme fraiche med 1dl majonäs. Skiva avocado, rödlök och tomat i tunna skivor. Rosta brödet. Bred majonäsblandningen på båda sidor av mittenskivorna men bara på ena sidan av de andra. Fördela ingredienserna mellan brödskivorna och tryck ihop med handen. Servera med strips.

onsdag 6 juli 2011

Lekstugan - part 3




Lekstugan hann inte bli klar till lilla Ts födelsedag, regn, felköp av virke och andra projekt kom emellan. Men nu en månad senare är den äntligen klar att börja inredas, åh så barnsligt roligt det ska bli!!! Som kontrast till den "vuxna" utsidan har jag målat insidan bubblegumsrosa, mintgrön och mörklila i sann Villa Villerkulla anda. Vi har byggt en stege som leder upp till ett litet loft som ska inredas till läs- och myshörna med kuddar, filtar och böcker. Runt lekstugan har jag planterat två buskar Amerikanska blåbär på var sida av ingången och med smultron som marktäckare på solsidorna. På skuggsidan har jag planterat strutbräken och kaukasisk förgätmigej för att skapa en lite trollsk känsla. Tornet har som ni ser inte fått något tak ännu och det fattas några staketpinnar men snart så...

Annonser: