onsdag 27 maj 2009

Orrefors



Just nu är vi inne i en väldigt födelsedagintensiv period i vår familj och i år har det faktiskt gått väldigt lätt att hitta rätt presenter. Bland annat har det blivit whiskeyglas ur Orrefors Street kollektionen och dessa underbara lampor också de från Orrefors. Men den viktigaste födelsedagen av dem alla återstår, lilla T fyller 1år på tisdag och hennes present håller vi som bäst på att pyssla ihop. Det återstår att se om slutresultatet blir som jag har tänkt. Återkommer om detta!

söndag 24 maj 2009

Min egen lilla förskola och en sneakpeak på baksidan





I väntan på att slänten ner mot älven (nedersta två bilderna där jag även bjuder på en sneakpeak på bakidan av huset) ska röjas färdigt så har jag startat en liten förskola för perenner i ett par pallkragar. Förskolan har många fördelar, för det första så kan jag börja redan innan jag har en plats färdig åt dem, de har sommaren på sig att sprida sig och på så sätt blir det billigare nästa år då jag inte behöver köpa lika många plantor och för det tredje så hinner jag se dem live innan jag bestämmer vart de ska få bo. Alla perenner i min förskola går i vitt och grönt då jag vill skapa en grön/vit/grå bas innan jag lägger till några färgaccenter. Jag gillar inte plåttriga trädgårdar utan vill försöka skapa en trädgård som ger ett lugnt och elegant intryck. 

Som ni ser så har jag ett par arbetstimmar kvar innan slänten är färdigröjd men när vi köpte huset var slänten så igenvuxen att man i princip inte kunde se älven alls! Oräkneliga mängder sly, buskar och träd i olika storlekar har fått stryka på foten men det fanns en hel del värt att spara också bland annat ett gäng aspar, ett par häggbuskar, ett vildhallonsnår och en massa liljekonvaljer och dessutom är slänten full av fina stenblock som kommer att passa utmärkt i mina planteringar. För att döda all oönskad växtlighet har jag nu börjat lägga ut presenningar där jag har röjt färdigt, någon som vet hur länge de måste ligga på? 

Som den totala trädgårdsnybörjaren jag är så tar jag mer än gärna emot tips och råd, inspiration och idéer, stort och smått, allt är värdefullt! Min idé så här långt är att skapa nedfarter för att göra älven mer lättillgänglig, en där man kan ta sig ner med åkgräsklippare, barnvagnar och liknande och en eller flera trappor. Sittplatser ska också skapas så att slänten kan utnyttjas på ett bättre sätt. Sen har jag tänkt plantera buskar, klätterväxter och mindre träd för att skapa rumslighet och struktur och täcka in stora delar av slänten med sol- och torktåliga marktäckare i vitt och grönt. Inspirerande bilder och växttips efterlyses (zon 5, söderläge, sandjord)!

torsdag 21 maj 2009

Före & efter stenläggning


Större delen av vår gård ser som en krigszon just nu med upprivna stubbar, gula rör, uppriven asfalt och påbörjad kulvertgrävning mellan hus och garage. Därför känns det extra skönt att få lite ordning på några ställen i alla fall. Kortsidan av garaget som vätter mot vägen fick sig lite välbehövlig ompyssling igår. Att lägga sten närmast husväggen är både snyggt och praktiskt då man slipper smutsstänk på fasaden då det regnar. Nu väntar vi bara på att gräsmattan som vi sådde sent i höstas ska ta sig men det går rätt segt då garaget skuggar mest hela dagen. 

I skrivande stund håller J på att byta ytterligare ett fönster på framsidan och jag har tagit en liten ryggsträckarpaus i "äppelträdsgropsgrävningen". På plantskolan blev jag rekommenderad att gräva stora planteringsgropar, 60-70 djupa och 2m i diameter och det tar sin lilla tid att gräva för hand. Men jag vill ju inte gärna köra in en grävare på den nysådda gräsmattan.

tisdag 19 maj 2009

Lyx eller budget?


Nu har det blivit dax för ett nytt 'Lyx eller budget' inlägg! Denna gång är det dessa mysiga solcellslampor att hänga i trädgården, på altanen eller balkongen, perfekta till höstens kräftskivor! Praktiskt, miljövänligt och snyggt! Den ena kostar 99 och den andra 265 och nu är frågan, vilken är vilken? Jag hittade först lyxvarianten men tyckte att det blev för dyrt då man gärna vill ha ett par stycken för att få rätt effekt men nu när jag har hittat en billigare kopia så lutar det åt ett inköp! 

Vilken är då vilken? Den övre heter Soji, är 25cm och finns bland annat på balkongshoppen.se för 265kr. Och vem har då gjort kopian om inte IKEA! Den heter Solig är 30cm i diam och kostar 99kr. Men som vanligt med IKEA vill man gärna se sakerna i verkligheten först, någon som har testat dessa??? 

måndag 18 maj 2009

Prunus maakii


Jag har varit på jakt efter ett medelstort träd att sätta bakom garaget och hade satt upp ett par kriterier; jag ville att det skulle vara vackert även vintertid, att det inte skulle bli för stort och att det inte skulle vara alltför vanligt. Att det sedan ska överleva i zon 5/6 har begränsat urvalet en del... Men nu tror jag att jag har hittat vad jag ska ha, en 'Prunus Maakii' även kallad gulbarkig hägg/näverhägg/kopparhägg. Trädet är tåligt upp till zon 7, blir 4-7 meter högt, har en underbart vacker kopparfärgad bark som gör sig otroligt bra mot snön på vintern och på våren blommar den med rosavita blommor! 

söndag 17 maj 2009

Grånade stockar



Dessa underbara stockar, 10 respektive 7 meter långa, satt som "nockstockar" i ladugården som vi rev och har nu fått ligga ute i tre år och blivit så där underbart grå och fina. Nu gäller det bara att klura ut var i trädgården de kommer att komma mest till sin rätt.

lördag 16 maj 2009

Uppdatering


Idag har jag haft en underbar dag i trädgården, fem nya bärbuskar (två svartvinbär, en vitvinbär, en gul krusbär och en röd krusbär) har nu kommit i jorden och gjort den gamla rödvinbärsbusken sällskap. Men jag är lite oroad för om det ska fortsätta vara så här kul att påta i trädgården så är jag rädd för att jag håller på att dra på mig ännu en tidskrävande hobby.... Jag vet inte riktigt hur jag ska få tiden att räcka till allt jag vill göra, jag får helt enkelt ta och gå och vinna en riktig storvinst så att jag kan sluta jobba! Drömma går ju!!!

Fasadomvandlingen går sakta men säkert framåt och förutom att vi har skrapat (fy f**n va tråkigt det är) och målat lite mer sen sist så har vi börjat byta ut de gamla svarta hängrännorna och stuprören mot nya vita och vindskivorna har börjat komma på plats. Som ni ser så är snart halva framsidan klar och sen har vi bara resten kvar =) Imorgon hoppas vi på fint väder så att vi kan fortsätta skrapa och måla, men vi får väl se hur långt färgen räcker för jag mitt klantarsel lyckades hälla ut en halv burk på bron då jag skulle bära in dem för kvällen. Hoppas att morgondagen flyter på bättre än dagen slutade idag.

måndag 11 maj 2009

Gunga i min smak


Gungor hör verkligen sommaren till men de är ofta så anskrämligt fula att jag inte velat ha in dem i min trädgård och har därför känt mig som en hemsk mor... Men nu har jag hittat dessa skönheter från Hen & Hammock som jag har tänkt försöka kopiera sen gäller det bara att hitta en lämplig gren att hänga dem i. 

Tack för alla fina kommentarer i förra inlägget, ni är för underbara allihopa! Jag har tyvärr inget mönster på sockarna men vill ni beställa ett par så är det bara att maila en beställning till mig på itsahouse@hotmail.com

torsdag 7 maj 2009

Redo för grillkvällar!





Altanen är inte ens byggd än men jag kan inte låta bli att börja planera för alla mysiga grillkvällar vi ska ha där i goda vänners sällskap och när kvällen blir sen och det börjar bli kyligt så kommer denna korg full med filtar och tjocksockar väl till pass! Korgen kommer från EM, filtarna från Plantagen och sockarna har en bekant stickat. 
Jag slänger in en bild på huset också som nu äntligen har börjat bli vitt! Nu håller jag tummarna för att det ska sluta regna och att vi får fint målarväder i helgen så att vi kan fortsätta förvandlingen! 

söndag 3 maj 2009

Dagens pyssel



Idag har vi haft ännu en underbar dag ute! Jag har klippt ner häcken, planterat en ny rabarberplanta och lekt med pinnar för att bättre kunna känna hur köksträdgården ska se ut. Nedersta bilden visar ungefär hur jag har tänkt. De fyra stående pinnarna är fruktträd, rektangeln längst bort är växthus, till vänster om växthuset är bärbuskar, rutan till höger är en av fyra upphöjda odlingsbäddar och de andra pinnarna markerar grusgångar. Det bara kliar i fingrarna att få sätta spaden i jorden, så till veckan bär det av till plantskolan för att köpa fruktträd! 
På huset har det också hänt saker, sambon har börjat byta fönster på övervåningen, byggt vindskivor och satt knutar men det hann tyvärr bli för mörkt att fota så bilder på det kommer en annan dag. 

fredag 1 maj 2009

Oceaner av beslut


Åh vilket underbart väder vi har haft idag, rena rama sommarvärmen! Hoppas att det håller i sig! Men efter en lång vinter så vill man ta tillvara på varenda minut av solsken så idag har målning, fasadspikning, byggande av knutar, altanstomme och byggnadsställning samt en hel del trädgårdsplanering stått på dagordningen. En helt underbar dag, men som vanligt så dyker det upp massor av valmöjligheter och alternativ. Hur stor ska altanen vara? Hur bred? Hur lång? Hur ska trapporna se ut? Hur breda ska knutarna vara? Var ska västhuset stå? Vilka bärbuskar ska vi ha? Var ska de planteras? Hur många äppelträd ska vi ha? Vilka sorter? Etc, etc... Det skulle vara spännande om vi hade räknat alla beslut har tagit under renoveringens gång. 1000? 10 000? 100 000? 1 000 000? Någon av er läsare som roat sig med att räkna eller som kan gissa? Hur som helst blir det många beslut och det är inte konstigt att det blir missförstånd ibland. Så blev det för oss med dörrhandtagen till innerdörrarna, jag hade fastnat för den här modellen för länge sedan men fick (enligt vad jag minns) nej när jag visade dem för J och sedan dess har jag letat som en galning utan att hitta något som känts rätt. Så i två månader har vi levt utan handtag till bland annat toaletten vilket resulterat i att en och annan inlåst besökare de gånger vi glömt informera om det provisoriska handtaget (en röd morakniv) i badrumsskåpet! Tillslut blev jag less och frågade J om han verkligen inte kunde tänka sig dessa handtag då jag inte kunde hitta några andra och då visade det sig att jag aldrig visat honom dem och att han tyckte de var lika snygga som jag! Lycka! Så snabbt skickade jag efter ett gäng från Sibes för det överkomliga priset 186kr/st och det var så skönt nu på Valborg då vi hade gäster att slippa oroa sig för inlåsta toalettbesökare =)

Annonser: